Stąd są linki do dwóch świetnych wpisów: http://scriptorium.se/josh/2009/05/18/obligatorisk-lasning-2/

Fragmenty artykułu Rick Falkvinge z Aftonbladet: http://aftonbladet.se/debatt/article5201695.ab 

När liberalismen slog igenom runt 1880 sa etablissemanget till de unga idealisterna att de inte var kloka. De kunde ju inte starta ett politiskt parti bara för att de inte ville lyda kungen! ”Det är lite större än så”, sa de. ”Låt oss förklara.” När arbetarrörelsen slog igenom runt 1925 sa etablissemanget till de unga idealisterna att de inte var kloka. De kunde ju inte starta ett politiskt parti – bara för att de ville ha löneförhöjning! ”Det är lite större än så”, sa de. ”Låt oss förklara.”  I dag får vi höra att vi inte är kloka som startar ett politiskt parti för att vi vill ha gratis musik. Det är lite större än så. Låt oss förklara. 

… vi kan fråga oss hur detta hänger ihop med fildelning. Det är ganska enkelt. Så länge vi har den självklara medborgarrätten att skicka privata förseglade brev, som kan innehålla film, böcker och musik. Enda sättet att hindra medborgare från att skicka kopierade filmer, böcker och musikstycken till varandra i förseglade elektroniska paket – genom fildelning, är att ta bort rätten att skicka privata förseglade brev. Ta bort brevhemligheten, alltså. Och det är precis däråt dagens upphovsrättslobby strävar. … Om en storfilmsindustri kräver avveckling av så vitala medborgarrätter som brevhemlighet, meddelarskydd och budbärarimmunitet för att de inte kan tjäna pengar, får de hitta andra sätt att få inkomster eller också gå under.

Egentligen handlar det inte om pengar. Det handlar om kontroll över kultur och kunskap. Tidigare har politiker uppmuntrat medborgare att delta i politiken på ett kontrollerat sätt, till exempel genom att skicka en insändare till lokaltidningen. I dag kan vem som helst gå till biblioteket och publicera sina tankar till hela världen på tio minuter. Det är fantastiskt för oss medborgare, men skrämmande för dem som tidigare hade kontrollen. Därför försöker de göra om internet till ett kabel-tv-nät, där bara vissa får prata, och resten ska sitta ner, hålla tyst och öppna plånboken. Lyssna nästa gång någon av dem pratar om internet, hur ordet ”deltagande” saknas, och hur de pratar om något som låter som kabel-tv.

Tekniken har förändrat förutsättningarna totalt. Om storföretag och dagens politiker tar kontroll över informationstekniken, får vi ett övervakningssamhälle som är värre än något som kunnat beskrivas i romanform. Men om i stället medborgarna tar kontrollen innebär det en revolution. Dels i myndighetstransparens och demokrati, dels i att varje medborgare får tillgång dygnet runt, året runt, till hela mänsklighetens samlade kunskap och kultur. Inte bara tillgång – vi kan också förändra och återpublicera. Det är inte längre så att bara vissa får prata – vi har alla blivit jämlikar i vårt gemensamma kulturarv. Vi är inte ”tittare” och ”lyssnare” längre – vi är alla deltagare. Vilken värld vill du ha?